Amsterdam Smart City

Let's create better streets, neighbourhoods and cities

Are you an innovation professional working on better cities and regions anywhere in the world? Join our community to:

  • Post your own smart city updates and events
  • Filter your interests, get personalised content in your feed and receive updates in your mailbox
  • Stay up to date through our weekly newsletter with curated content
  • Comment on updates to interact with innovation professionals
  • Find other innovation professionals and get in touch
Highlight from Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Jaarverslag Amsterdam Smart City 2023

Featured image

Het was weer een bijzonder jaar voor Amsterdam Smart City. We hebben interessante gesprekken gevoerd, hebben connecties gemaakt en samenwerkingen gefaciliteerd en daarmee de vier transities waar we aan werken weer een stukje vooruit geholpen.

We hebben ook grote stappen gemaakt in de doorontwikkeling van Amsterdam Smart City, we hebben met elkaar een nieuwe naam gekozen, hebben er drie geweldige nieuwe partners bij, en hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan ons programma.

Met ons team en het netwerk hebben we het afgelopen jaar veel bereikt, en daar zijn we best een beetje trots op. Daarom delen we via deze weg graag ons jaarverslag van 2023. Hierin is meer te lezen over onze events en alle onderwerpen die dit jaar zijn behandeld door ons netwerk, tijdens werksessies, deepdives, Data Dilemma's, en de langer lopende challenges.

Hieronder lees je de highlights en mocht je dieper willer duiken, lees dan het volledige jaarverslag 2023!

Highlights

  • Het netwerk heeft zich in 2023 uitgebreid met 3 nieuwe partners; Hieroo (kennispartner), Flatland (kennispartner) en SPIE NL (bedrijf)
  • Naast diverse andere vraagstukken hebben we vier challenges structureel beetgepakt: Mobiliteitsrechtvaardigheid, lokale energiesystemen, mensvaardige digitalisering en de ondergrondse infrastructuur.
  • Samen met onze kennispartners hebben we de Kennissessies toegevoegd aan ons programma. Als start van de demodag krijgen kennispartners hierbij de mogelijkheid om partners mee te nemen en te inspireren rond relevante theorie voor het (samen)werken aan transities.
  • Het team heeft een start gemaakt met het meten en in kaart brengen van de impact van onze challenges en werksessies.
  • Samen met Havas Lemz is de herpositionering en nieuwe naamgeving uitgewerkt. De naam Amsterdam InChange en het bijbehorende narratief wordt in 2024 doorgevoerd.
  • Samen met Stuurgroep+ en ons nieuwe kwartiermakers-team werken we aan toekomstscenario’s voor een open innovatieplatform voor de regio.
  • De doorontwikkeling van ons platform en website krijgt vorm met de gecreëerde Mock-up. Deze is met input van, onder andere, gebruikers van ons platform ontworpen.

Lees meer

Wil je volledig in de programmering van 2023 duiken? Klik dan snel door voor het Jaarverslag 2023!

Amsterdam Smart City's picture News
Highlight from Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Data Dilemma's: De Voedseltransitie

Featured image

Er komt weer een Data Dilemma's event aan! Ook de voedseltransitie brengt data dilemma's met zich mee. Één van de duurzame ambities in de Metropoolregio Amsterdam is bijvoorbeeld een lokale, transparante voedselketen. Maar; wat is lokaal? Wat is duurzaam? En hoe gaan we om met data in de voedselketen? Er zullen deze middag sprekers aan het woord komen die vanuit verschillende invalshoeken naar data en voedsel kijken.

Kees-Willem en Jan Wester: Lokaal en duurzaam inkopen en de Agrifood Data Common
Kees-Willem Rademakers, docent en onderzoeker aan de HvA, en Jan Wester, directeur BDVC en kwartiermaker DVC Agri&Food, zullen deze editie van Data Dilemma's aftrappen. De Hogeschool en Universiteit van Amsterdam hebben de ambitie om hun voedsel voor kantines lokaal en duurzaam te gaan inkopen. Dit vraagt om robuuste en transparante lokale voedselketens waar true cost pricing integraal onderdeel van uit maakt. De ontwikkeling van een gemeenschappelijke Agrifood Data Common stelt bedrijven in de korte voedsel keten data in eigen beheer uit te wisselen. Kees-Willem zal ons meenemen in de dilemma’s waar je bij het inkoopbeleid tegen aan loopt en Jan voegt daar dilemma’s rond leveringszekerheid en voedselveiligheid aan toe en bespreken we hoe de Agrifood Data Common daar bij kan helpen.

Lenno Munnikes: De Supermarkt van de Toekomst
Lenno Munnikes, directeur-bestuurder van de Flevo Campus, houdt zich al lang bezig met het onderwerp voedsel. De Flevo Campus houdt zich bezig met stedelijke voedsel vraagstukken vanuit het perspectief van de consument. Almere is het Living Lab van de de Flevo Campus. Een van de projecten waar ze zich mee bezig houden is De Supermarkt van de Toekomst, waarbij ze kijken hoe ze meer lokale producten in de supermarkt kunnen krijgen. Maar wat betekent lokaal? En is lokaal ook echt duurzamer en gezonder?

Leen Felix
Leen, een ecoloog en data-analist bij Metabolic's Agrifood-team, helpt bedrijven in de voedselketen om hun milieu-impact in kaart te brengen, prioriteiten te stellen en de juiste acties te ondernemen. Hoewel dit logisch klinkt, brengt het proces toch de nodige uitdagingen met zich mee. Leen neemt ons mee op een reis van productportfolio tot milieu-impact tot daadwerkelijke actie. Traceerbaarheid en meetbaarheid zijn sleutelthema's die ook hier weer terugkomen. Maar ook stuit Leen op inhoudelijke dilemma's rond de invloed van de teeltlocaties op de milieueffecten ervan en de conflicten tussen verschillende duurzaamheidsaspecten zoals klimaat, landgebruik en waterverbruik. Dit maakt de weg naar een goed advies complex, maar buitengewoon boeiend.

Agenda

  • 15:30-15:45 Inloop
  • 15:45-15:55 Welkom en introductie door Amsterdam Smart City
  • 16:00-17:00 Inhoudelijk programma met de Hogeschool van Amsterdam, Big Data Value Center, Flevo Campus, & meer!
  • 17:00-17:30 Q&A en panel discussie
  • 17:30-18:00 Wrap-up en drankjes

Locatie

Wordt binnenkort bekendgemaakt! (Amsterdam)

Over Data Dilemma’s

Vier keer per jaar onderzoeken we de mogelijkheden om data en nieuwe technologieën te gebruiken om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, met de nadruk op verantwoorde digitalisering. Het doel is om data te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken, maar wat gebeurt er met alle data die wordt verzameld? Welke dilemma’s komen we tegen als we (persoonlijke) data verzamelen om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn van belang voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Het Amsterdam Smart City netwerk wilt graag met je verkennen welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data.

Amsterdam Smart City's picture Meet up on May 30th
Rémon van de Laar, Marketeer at Future Insight, posted

𝗗𝗠𝗜 - 𝗨𝘀𝗲𝗰𝗮𝘀𝗲 𝘀𝘁𝗶𝗹𝘀𝘁𝗮𝗮𝗻𝗱𝗲 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁

Featured image

Ontdek tijdens de demo van het Digitaal Ecosysteem hoe het Open Urban Platform nu ook binnen het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem in verschillende steden wordt toegepast. Waarbij we graag de usecase stilstaande mobiliteit (inzicht in parkeren) uitlichten.

𝗗𝗠𝗜 - 𝗨𝘀𝗲𝗰𝗮𝘀𝗲 𝘀𝘁𝗶𝗹𝘀𝘁𝗮𝗮𝗻𝗱𝗲 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁
Maak kennis met Sebastiaan Dommeck, Productowner & trekker namens vier gemeenten (Apeldoorn, Amersfoort, Helmond en Zwolle) en daarmee nauw betrokken binnen het DMI-ecosysteem voor de toepassing van het open urban platform in de dagelijkse praktijk van de stad. Hij staat klaar om je alles te vertellen over de usecase stilstaande mobiliteit: van de aanleiding tot de uitdagingen. We geven je een kleine sneakpreview:

𝗗𝗲 𝗮𝗮𝗻𝗹𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴:
Hoewel er een overvloed aan informatie beschikbaar is vanuit parkeeronderzoeken en diverse databronnen, blijft het aanbod versnipperd. Hierdoor blijft veel waardevolle informatie ongebruikt, terwijl deze juist cruciale inzichten kan bieden.

𝗗𝗲 𝘂𝗶𝘁𝗱𝗮𝗴𝗶𝗻𝗴:
Verschillende soorten mobiliteitsdata ontsluiten en combineren in een toepassing via het open urban platform. Dit genereert waardevolle inzichten die steden in staat stelt om hun mobiliteitsbeleid effectief te sturen.

Mis jij nu ook inzicht en een concreet handelingsperspectief als het gaat om mobiliteit, duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling in jouw stad en ben je benieuwd hoe we vanuit DMI dit aanpakken? Laat je dan inspireren tijdens deze bijeenkomst!

𝗘𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗲𝗿:
En dat is niet alles! We gaan ook dieper in op een cruciaal onderdeel van het Digitaal Ecosysteem namelijk Governance en Ethiek. Ontdek hoe hier vorm aan wordt gegeven. Hoe vertalen de waarden zich naar het platform. De werkgroep neemt je mee in de laatste ontwikkelingen en hun roadmap voor dit jaar.

𝗞𝗼𝗿𝘁𝗼𝗺:
Er staat je een uur vol waardevolle inzichten te wachten!

𝗠𝗶𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘁!
Wanneer: Dinsdag, 11 juni, 16.00u - 17.00u.
Waar: Virtueel bij: https://meet.google.com/ojq-gzqq-jaw
Voor een overzicht van deze en onze toekomstige demo's, ga naar: https://www.digitaalecosysteem.nl/maandelijkse-demo

𝘏𝘦𝘵 𝘋𝘔𝘐-𝘦𝘤𝘰𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘦𝘮 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯𝘸𝘦𝘳𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘣𝘦𝘥𝘳𝘪𝘫𝘧𝘴𝘭𝘦𝘷𝘦𝘯, 𝘬𝘦𝘯𝘯𝘪𝘴𝘪𝘯𝘴𝘵𝘪𝘵𝘶𝘵𝘦𝘯, 𝘎40- 𝘦𝘯 𝘎4-𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘯𝘵𝘦𝘯, 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘪𝘯𝘤𝘪𝘦𝘴 𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘮𝘪𝘯𝘪𝘴𝘵𝘦𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘷𝘢𝘯 𝘐𝘦𝘯𝘞 𝘦𝘯 𝘉𝘡𝘒 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘻𝘢𝘮𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘶𝘯𝘪𝘧𝘰𝘳𝘮 𝘈𝘧𝘴𝘱𝘳𝘢𝘬𝘦𝘯𝘴𝘵𝘦𝘭𝘴𝘦𝘭. 𝘋𝘔𝘐 𝘪𝘴 𝘮𝘦𝘥𝘦 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘨𝘦𝘮𝘢𝘢𝘬𝘵 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘕𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘢𝘭 𝘎𝘳𝘰𝘦𝘪𝘧𝘰𝘯𝘥𝘴.

𝘍𝘶𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘐𝘯𝘴𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘪𝘴 𝘮𝘦𝘥𝘦-𝘪𝘯𝘪𝘵𝘪𝘢𝘵𝘰𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘋𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘢𝘭 𝘌𝘤𝘰𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘦𝘮 𝘦𝘯 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘋𝘔𝘐-𝘦𝘤𝘰𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘦𝘮.

Online event on Jun 11th
Anne-Martine Hupkens, medewerker communicatie at Resourcefully, posted

Miniconferentie Power to the People: Energiedelen in je buurt!

Featured image

Twee projecten binnen één energiegemeenschap op het Amsterdamse Sporenburgeiland: FlexCity en FlexPower.

FlexPower stuurt de publieke laadpalen aan, FlexCity het verbruik bij mensen thuis. Bewoners wisselen onderling elektriciteit uit via een lokale energiecoöperatie in oprichting. 

De eerste twee uur praten we met de ‘professionals’, het laatste uur met professionals en de échte stakeholders: de buurtbewoners uit Sporenburg. Om 17:00 uur netwerkborrel!

Aanmelden, ga naar: https://resourcefully.nl/#nieuws

Meet-up on Jun 12th
Mark Hinch, I spend my time thinking about technology and human experience, concocting new and wonderful ways for us to thrive together. , posted

Creative technology summer workshops

Featured image

Merging the worlds of physical and digital, these 5 different summer workshops at Treehouse NDSM will teach you to go from zero to hero. IOT devices are everywhere in any modern, connected city, and these workshops will teach you how to create your very own interactive objects that connect the digital and physical worlds together.

All workshops are suitable for beginners!

MAKING INTERACTIVE OBJECTS 101
Tue. 28 May '24 @ 7pm — 10pm
Learn how to bring real-world objects to life using sensors and microcontrollers.

BUILDING AN INTERACTIVE COMPANION
Sat. 1 June '24 @ 2pm - 5pm
Learn how to build your own interactive companion. Port of the "l log in. therefore am" exhibition.

RUNNING YOUR OWN PRIVATE LLM
Tue. 11 June '24 @ 7pm - 10pm
Learn how to run your own open-source, local, free Large Language Models.

MAKING INTERACTIVE OBJECTS 101
Sat. 29 June '24 @ 10am - lpm
Learn how to bring real-world objects to life using sensors and microcontrollers.

GIVING YOUR PLANTS A VOICE
Sun. 14 July '24 @ 2pm - 4pm
Learn how to give plants the ability to communicate. Part of the "Creative Garden" sessions.

Mark Hinch's picture Masterclass / workshop from May 28th to Jul 14th

This online community is established by Amsterdam Smart City, a network consisting of 27 public and private partners that are convinced that necessary changes for the Metropolitan Area Amsterdam can only be achieved through collaboration. At Amsterdam Smart City, we are committed to use smart technologies in a responsible way to help solve urban challenges. We bring our partners together and facilitate collaboration concrete issues within the following themes: energy, mobility, circularity and digitisation.

Get to know us